Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Bali

Bali történet

Bali, Indonézia, Történet

Bali története

Bali, Indonézia, Történet

Bali, az Istenek szigete, ahol pálmafás, fehér homokkal borított strandok, korallzátonyokkal teli kristálytiszta tenger, zöldellő és teraszos rizsföldek és hatalmas vulkáni területek várják a látogatót.

Bali a világ legnagyobb iszlám lakosságú országának, Indonéziának utolsó hindu többségű területe, és a szigetcsoport azon szigete, amely a leginkább nyitott a világra. Az itt élő 3,3 millió balinéz lakos 80%-a a turizmusból él, ezért szinte mindenki beszél angolul és a legtöbb szertartáson is szívesen látják az érdeklődőket. A táncok, zene és a képzőművészeti tárgyak nem csupán vallásos célt szolgálnak, hanem egyben pénzbevételi források is.

Az első idegenek, akik 1596-ban a szigetre érkeztek a hollandok voltak. Akkoriban még nem érdekelte őket különösebben a nyersanyagokban szegény sziget. A hódítások aztán a XIX. század elején folytatódtak, a helyiek pedig elkeseredett védekezésre kényszerültek. Az egyenlőtlen harcok sokszor egész királyi udvartartások rituális öngyilkosságával értek véget. 

A holland gyarmatosítókat a második világháborúban a japánok űzték el. 1949-ben pedig Bali az újonnan megalapított Indonéz Köztársasághoz csatlakozott.

Az első szabadon választott elnök, Sukarno feladata, hogy a több mint 17000 eltérő nyelvű, vallású és kultúrájú szigetből álló indonéz szigetcsoportot demokratikus állammá formálja megoldhatatlannak bizonyult.1965-ben Suharto tábornok vezette állítólagos puccskisérlet vetett véget a próbálkozásoknak, és a tábornok átvette a hatalmat. Ez az egész országban megtorlásokhoz vezetett, kb. egymillió embert öltek meg és százezer ember tünt el a börtönökben.

Az 1998-as gazdasági válság nyomán elindult zavargások hatására Suharto tábornok lemondott és 2004 óta Susilo Bambang Yudhoyono, az első szabadon választott elnök áll az ország élén.

Bali szigete csodálatosan szép természeti adottságokkal, a hagyományok szerint ápolt szokásokkal, rítusokkal és érdekességeivel elvarázsolja a szigetre érkező turistákat.

Forrás: Marco Polo: Bali

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!