Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Bali

Bali hasznos tippek

Bali, Indonézia, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Bali, Indonézia, Hasznos tippek

Éghajlat
Bali és Lombok éghajlata trópusi, vagyis rendkívül magas páratartalom és monszunszelek jellemzik. Novembertől márciusig heves, gyakran napokig tartó esőzésekre kell számítani. A száraz időszak áprilistól októberig tart, ez az igazán utazásra alkalmas idő. Az átlaghőmérséklet a sík vidékeken 30 fok.

Időeltolódás
Nyugat-Európa és Bali, valamint Lombok között az időeltolódás plusz 7 óra. Amikor Európában a nyári időszámítás van érvényben, a különbség 6 órára csökken.

Egészség
Utazás előtt tanácsos beoltatni magunkat diftéria, hepatitis, gyermekbénulás, tetanusz és tifusz ellen, ha pedig Lombokra készülünk, akkor malária ellen. Ha komolyabban megbetegszünk, jobb Ausztráliába vagy Szingapúrba utazni kezelésre. Javasolt minden kockázatra kiterjedő, Szingapúrba is érvényes biztosítást kötni.
Gyógyszereket a patikákban (Apotik) és a drogériákban (Toko Obat) vásárolhatunk.

Nagykövetség
Magyar Nagykövetség Jakartában
Jl. Rasuna Said Kav.
X/3 Kuningan, Jakarta 12950
Tel: 00 62 21 520 3459
Ügyelet: 00 62 815 9294 288
Fax: 520 3461
E-mail: mission.jkt@kum.hu

Pénz
Indonézia pénzneme az indonéz rúpia, váltópénze a sen. 1 rúpia = 100 sen. A bankok általában hétfőtől csütörtököig 8:30 és 14:00 között vannak nyitva, pénteken csak 11:30-ig. Pénzváltókat egész Balin találunk, amelyek 8:00 és 20:00 között tartanak nyitva.

Elektromosság
A hálózati feszültség 220 V, adapter használata nem szükséges.

Internet
Balin tulajdonképpen mindenütt találunk internetkávézókat. Szélessávú csatlakozásra azonban csak a nagyobb szállodákban van lehetőség.

Telefon
Bali déli és központi országrészeibe a 03 61, az északi részekre a 03 62-es, a keleti területekre a 03 63-as hívószám tárcsázásával telefonálhatunk. Nyugat Bali a 03 65, Lombok a 03 70-es hívószámmal érhető el.
R-beszélgetést nyilvános fülkékben a 008 01 49-es szám tárcsázásával lehet kérni. A telefonkártyákat főleg helyi hívásra használjuk, mert nemzetközi hívás esetén nagyon drága.

Posta
Minden nagyobb településen vannak postahivatalok. Nyitvatartási idő: hétfő - csütörtök: 8:00 - 16:00, pénteken 11:00-ig, szombaton: 12:30-ig.

Borravaló
Borravalót általában nem szokás adni, de néhány helyzetben elvárják. Pl. ha körbevezet valaki vagy cipeli a csomagunkat. Ha elégedettek vagyunk valamivel 5-10%-ot adhatunk.

Közbiztonság
Bali teljesen biztonságos, azért a szokásos elővigyázatossági lépéseket itt is tegyük meg értékeink védelmében.

Vám
A magyar állampolgárok vízumjogosultak, a vízumot beutazáskor kapjuk meg. Az útlevélnek a tervezett beutazás napjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Személyenként 1 l alkohol és 200 db cigaretta, vagy 100 gr dohány hozható be Indonéziába. Az 50 évnél idősebb régiségeket csak kiviteli engedéllyel vihetjük ki az országból. Külföldi fizetőeszköz korlátlanul vihető Balira és Lombokra is.

Forrás: Marco Polo: Bali

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!